Brännboll i skolan
Att spela brännboll i skolan har väl undgått få. Sporten är en riktig klassiker på skolidrotten, och till och med uppskattad bland vuxna på exempelvis teambuilding-aktiviteter och liknande. Att brännboll är så populärt bland idrottslärare beror sannolikt på att sporten kombinerar krav på bollsinne, uthållighet, explosivitet och lagarbete. Att ta sig från distansen mellan endast två koner, efter ett halvdant utslag, är en sprint så god som någon. Att istället varva hela banan kräver lite mer kondition, och bollsinnet som krävs för ett gott tillslag såväl som att fånga lyror har väl undgått få.
En anrik och svensk aktivitet
Trots brännbollens popularitet och likheter med flera stora sporter, har den aldrig utövats professionellt i någon egentlig mening. I Sverige har spelet varit känt sedan 1700-talet, men trots detta aldrig varit föremål för några officiella regler. Få svenskar har dock undgått att exponeras för folksporten genom skolgången, och brännbollen är stadigt populär. Exempelvis stod Brännboll på schemat när Genevilyran firade 25 år. Därtill finns ju den berömda Brännbollsyran i Umeå, som går av stapeln varje år. Det är en riktig folkfest i brännbollens tecken, som kombinerar utövandet av sporten med en musikfestival. Bara i år har 15 000 biljetter sålts till detta evenemang!
Internationellt populärt att slå iväg bollar
Som nämnts har brännbollen många likheter med flera andra, populära sporter. Närmast till hands ligger väl baseboll som exempel. I mångt och mycket kan vår brännboll liknas vid en förenklad och förminskad version av baseball, även om de två sporterna utvecklats parallellt. Ännu närmare ligger sannolikt softboll, som även det är en något förenklad version av baseball. I softboll har man exempelvis större bollar och kortare sträckor att springa. I USA är softboll en folksport, med 40 miljoner amerikaner som minst en gång under året deltar i en match. Måhända är detta en god liknelse för brännbollen, som ju måste vara vår folksport framför alla andra!