Cricket – en variant av brännboll

26 april, 2017 at 15:51

Varje år arrangeras det ett stort kalas i Umeå. Här kombineras musik med en brännbollsturnering. Det som till en början bara var en turnering mellan studenterna i Umeå har nu växt och i fjol kom det nära 350 lag som ville vara med och spela om äran och trofén. En stor del av festivalområdet ligger i de centrala delarna av Umeå. Här finns det ett antal scener av varierande storlekar och artister i olika genrer uppträder under helgen. Gatorna kantas av marknadsstånd och här kan man köpa allt ifrån underkläder från björn borg barn till klubbor och snablar med olika smaker.

Många artister kommer till festivalen

Från början var det endast svenska artister som uppträdde på Brännbollsyran men 2014 bjöds den första internationella artisten in. Från Holland flög man då in Martin Garrix för att spela på den stora scenen. Detta utökades och i årets artistlista ses lika många utländska som svenska artister. Många artister återkommer och hiphop-kollektivet Tjuvjakt spelar på Brännbollsyran även i år. I fjol släppte de sitt debutalbum, Välkommen till mångata, som gjorde succé och följdes upp med en omfattande turné. På Spotify har de över 50 miljoner spelningar och nu är de aktuella med en ny ep. En annan artist som är på uppgående, rapparen Jireel, är också inbokad till årets Brännbollsyra. Jireel var nominerad som Årets hiphop/soul på P3 Guld-galan och har på kort tid blivit ett hett namn på den svenska hiphopscenen. Detta år hoppas arrangörerna att det gamla rekordet från 2016 med 15 000 sålda biljetter ska slås eller åtminstone tangeras. I Umeå ser man festivalen som en kickoff för studenterna och den helgen alla utflyttade Umeåbor kommer hem för att umgås.

Så här startade det

Upprinnelsen till festivalen är från början en tradition bland studenterna i Umeå. Man samlades varje vår för att se vem som slog längst, sprang fortast och fångade flest lyror. Brännboll är en svensk sport som har varit känd sen långt bak i tiden. I början spelades det mest på idrottslektioner, sommarläger och liknande tillställningar. Sporten som påminner om cricket och baseboll går under parollen ”alla kan vara med” och det behövs inte mycket utrustning för att genomföra en match. Ett par slagträn, en boll och några koner är allt som behövs. Det finns inga bestämda regler hur stor planen ska vara eller hur länge en match ska vara så det är lätt att anpassa den efter deltagarna. Sedan 1974 arrangeras Värdsmästerskapen i brännboll på Brännbollsyran och här finns såklart givna regler. Ett lag ska vara mixat och bestå av max 12 personer. Speltiden är 2 gånger 12 minuter och man har högst 2 slag på sig att få i väg bollen. Om du har vägarna förbi Umeå när Brännbollsyran går av stapeln ska du absolut besöka den för en unik upplevelse med brännboll, god mat och musik i massor.