Softboll eller brännboll?

3 april, 2017 at 16:41

Det är vanligt att förväxla softboll och brännboll med varandra. Sporterna är mycket lika när det gäller spelregler och utrustning, men det finns små skillnader som skiljer dem åt. I softboll används en något större boll än i brännboll och matcherna är kortare. Dessutom har pitchern ingen pitcherkulle i softboll och spelplanen är mindre än brännbollsplanen. Softboll är en av de sporter som har varit med i de olympiska sommarspelen, vilket gjort att den fått fler utövare. I Sverige har vi ett tiotal softbollklubbar som är fördelade över de mellersta delarna av landet.

Regler i softboll

Till skillnad från brännboll, så har softboll ett detaljerat regelverk. Det finns en pitcher, som kastar bollen till slagmannen, och en catcher, som fångar bollen om slagmannen missar. Positionerna på planen har specifika benämningar, som spelarna tar över under spelets gång. Det finns till exempel benämningarna förstabasman, andrasbasman och tredjebasman som beskriver var på planen en spelare befinner sig. I motståndarlaget står leftfielder, centerfielder och rightfielder placerade på strategiska platser för att fånga lyror när slagmannen slår iväg bollen. Softboll är en av de mest populära deltagarsporterna i USA och har även många anhängare i Sverige. På proffsnivå hade vi Svenska landslaget i softbollseger i Baltic Open sommaren 2016. Det är ett tecken som bådar gott för framtida softbolltävlingar.

Hur länge har vi spelat brännboll och softboll?

Brännboll är ett spel med enkla regler som spelats i Sverige sedan 1700-talet. Det spelas på sommarläger, idrottslektioner och i goda vänners sällskap. Det här spelet är menat som fritidssysselsättning och spelas för det mesta på det viset. Softboll däremot har professionaliserats. George Hancock uppfann spelet i slutet av 1800-talet, men namnet myntades av KFUM (Kristliga Föreningen av Unga Män) år 1926. Softboll spelas i mer än 100 länder över hela världen och det finns världsmästerskapstävlingar för både herrar och damer. Softboll fick inte vara med i de olympiska spelen år 2012 och 2016, men ser ut att återkomma i OS 2020.