Allt om baseball

25 maj, 2016 at 15:14

 iStock_000066441445_Small

De flesta förknippar förmodligen baseball med Nordamerika och då främst USA, men sporten är också mycket populär i Japan, Sydkorea och i Taiwan. Baseball har i grunden stora likheter med brännboll, även om mycket också skiljer sporterna åt. Det finns många fler regler i baseboll än i brännboll, dessutom har spelarna skydd både på armbågar och knän, samt bär en hjälm på huvudet. Brännboll spelas främst för skojs skull, ihop med vänner eller på en idrottslektion i skolan. Baseboll är däremot en av världens största sporter, både till publikantalet och till antalet av licensierade spelare. Det är också en av de lagidrotter som betalar ut högst lön till sina spelare.

190px-Baseball_umpire_2004Proffsligor och tävlingar

I Nordamerika heter proffsligan Major League Baseball, MLB och där spelar 29 klubbar från USA och en från Kanada. Det är en sport med väldigt många matcher per säsong, men de bästa spelarna får mycket bra betalt. Klubben New York Yankees ligger höst i topp vad gäller löner, och för några år sedan delade klubbens 25 spelare på 228 miljoner dollar i lön per år. Om du själv vill ha en chans att kamma hem dessa summor kan du spela på lotto. Vinn på megalotto.com och få chans att åka till USA och se slutspelet i MLB. De regerande OS-mästarna är Sydkorea och det kommer de att förbli fram till åtminstone år OS 2028, eftersom Internationella olympiska kommittén, IOK har beslutat att baseball inte ska vara med på OS de gånger som det anordnas mellan åren 2012 till 2024. Sist baseball var med i ett OS var 2008 och vi får alltså se om och när sporten återkommer.

Sverige och baseball

Även i Sverige spelas faktiskt baseball, även om sporten inte på långa vägar är lika populär som i Nordamerika och vissa länder i Asien. Tillsammans med 122 andra länder är Sverige medlemmar i International Baseball Federation, IBAF. Vi har även vår egen högstaliga nämligen Elitserien i baseball där totalt sex lag ingår för närvarande. Sedan 1963 har serien varit aktiv och varje år spelar nya lag om att få kvala in till serien. Sedan 2001 har antalet lag som spelat i elitserien varierat mellan nio och sex. Resultat från svenska elitserien i baseball får du reda på genom Svenska baseball och softball föreningens hemsida, SBSF. Där går även att läsa mer om grund- och slutspel samt se vilken spelare som har blivit utsedd till månadens bästa spelare. Det lag som blivit Svenska mästare flest gånger sedan 1963 är Leksand. Hela 20 gånger har Leksand vunnit och har därmed ett stort försprång framför tvåan Skellefteå som har tagit hem titeln åtta gånger. På hemsidan kan du även se vilka lag som finns i din region om du är sugen på att börja spela själv.