Brännbollscupen

9 augusti, 2015 at 16:57

Även om brännboll aldrig har fått statusen som en erkänd sport är det i allra högsta grad en folksport som lever och frodas i Sverige, inte bara på skolornas idrottsplaner utan även i resten av landet. Detta bevisas inte minst av det stora deltagarantalet i det som räknas som brännbollens världsmästerskap.1024px-Brännbollsyran_2013_-_Lagen_tränar

Brännbollscupen har varit sportens största mästerskap sedan 1997, men tävlingen har funnits mycket längre än så. Den arrangerades för första gången år 1974 av IKSU, Idrottsklubben Studenterna i Umeå. Första året hade tävlingen 44 deltagande lag, vilket redan det kan tyckas vara mycket för den som inte har en uppfattning om hur populärt brännboll är runt om i landet, och hur många som ägnar sig åt sporten på fritiden. Från 1970-talet och framåt skulle också både sporten och tävlingen Brännbollscupen växa lavinartat i storlek och popularitet. Tio år efter att tävlingen arrangerades första gången deltar hela 501 lag i tävlingen, som för första gången förläggs över två dagar för att alla lag ska hinna spela. Enligt IKSU:s egna anteckningar var det en decimeter snö på en av tävlingens dagar, men trots det var det bara runt tjugo lag som valde att inte dyka upp.

Ökningen fortsätter de nästkommande åren: 1988 deltar 882 lag, och 1990 passerar Brännbollscupen för första gången 1000 deltagande lag. Succén upprepas året efter, och då hålls för första gången musikfestivalen Brännbollsyran i anslutning till tävlingen, som numera är ett årligt inslag. Redan under festivalens första år har man 25 000 besökare. År 1995 fick Brännbollscupen ytterligare en förgrening, då man för första gången arrangerade en Brännbollscup bara för tjejer.

Med tanke på hur många lag som deltar i tävlingen varje år är det kanske inte konstigt att det är stor spridning på segrarna. Det finns dock vissa lag som har vunnit fler gånger än andra. Allra flest segrar har laget BK Rel, som vunnit Brännbollscupen 9 gånger.

Om du planerar att arrangera ett idrottsevenemang i samma skala som Brännbollscupen krävs en hel del planering, inte minst när det gäller mat för alla deltagare och åskådare. Ett praktiskt och smidigt sätt att förse stora skaror med mat är catering. Du kan bland annat kontakta Deliciouscatering för att få hjälp med mat till olika typer av evenemang.