Brännbollsyran

20 juni, 2015 at 12:37

Brännbollsyran och den del som är en brännbollstävling kallad brännbollscupen togs över av företaget Brännboll i Umeå AB år 2012. Man har uppfyllt sin ambition och målsättning om att cupen ska växa ytterligare. Vilket man också gjort både 2013 och 2014 då det var utsålt båda åren. År 2013 resulterade i en utsåld succé och antalet deltagande brännbollslag ökades till 342 brännbollslag. 2014 blev också försäljningssuccé. Flera nya inslag som att Red Bull Silent Disco fanns på festivalområdet och att man även upprättade en officiell camping kallad ”The Camp”. Campingen var avsedd för alla inresande besökare som förväntades komma i anledning av brännbolls-VM. Samtliga 800 platser blev utsålda. 2014 markerade ytterligare en milstolpe det var då en internationell artist uppträdde för första gången på Brännbollsyran. Man lät flyga in Martin Garrix från Holland med privatjet för en spelning på stora scenen.

Tidigare var den ideella idrottsföreningen IKSU huvudman för evenemanget. Man har fortfarande kvar brännbollssektionen och arrangerar även fortsättningsvis mindre cuper.

Brännboll i Umeå är helt fristående från IKSU.

 

Brännbollsyran
Brännbollsyran består av dels en musikfestival och dels Brännbollscupen, som i själva verket är VM i brännboll. Brännbollsyran är ett årligen återkommande evenemang i Umeå. Brännbollscupen har arrangerats i Umeå sedan 1997.

 

Bakgrund till brännbollsyran
Festivalen arrangerades första gången 1979. Syftet var att stävja de festivaler som brukade urarta årligen. Den officiella festivalen ledde dock enbart till att den inofficiella festivalen fick draghjälp. Det var först år 2010 som Brännbollsyran kom att arrangeras igen. Nu i ett betydligt större format. Den här gången upprättade man ett festivalområde nere på Umeå kaj, vid Umeälven – i centrala Umeå.Brännbollsyran 1

 

Brännbollscupen bevakas av SVT
Brännbollscupen bevakas återkommande av SVT. Exempelvis år 2010 då Fantomen med följe tog hem cupen.

 

Anmälan till Brännbollsyran
Laganmälan ska ske i god tid före evenemanget som i regel går av stapeln i slutet av maj månad. Läs mer på Brännbollsyrans officiella webbplats.

 
Brännbollsyran och festivalarrangemangen ses i regel som den stora hemvändarhelgen för alla utflyttade Umeåbor. Här träffas man under festliga former. Samtidigt utgör den, den årliga sommarkickoffen för Umeås studenter.