Hur spelar man baseball?

16 juli, 2016 at 17:52

Baseball är en lagsport som har mycket gemensamt med den klassiska svenska brännbollen och softbollen. Det går ut på att innelaget ska försöka samla så många poäng som möjligt. Detta görs genom att en slagman slår ut bollen varpå han och de andra spelarna sedan ska springa för att hinna till olika baser. I Sverige har elitserien i baseball utsett svenska mästare sedan 1963. Det var full Dramatik när två svenska topplag möttes tidigare i år. I denna sport kan det vända snabbt och det kan vara små detaljer som avgör slutresultatet.

Prova baseball i sommar

Wrigley_field_720Baseball är ett slagspel som spelas med baseballträ, baseballhandske och boll. Det är nio spelare i varje lag som ska försöka samla poäng mot motståndarlaget. En viktig skillnad från brännbollen är att det är motståndarlagets pitcher (kastare) som kastar bollen till slagmannen i innelaget. Slagmannen har tre försök på sig att få iväg bollen. Om slagmannen får iväg bollen så får han springa ut på planen och försöka hinna ta sig till första basen och sedan vidare till andra, tredje och fjärde. När en spelare når fjärde basen får innelaget en poäng. En annan skillnad från brännbollen är att det bara får vara en spelare i taget på baserna vilket gör att ni måste springa mer. När ni har tränat färdigt på baseball kan det vara trevligt med en picknick tillsammans. Ät en härlig måltid baserad på kyckling efteråt för att ladda om batterierna efter matchen. Det finns många rätter med kyckling som passar bra att ta med sig ut.

En stor publiksport

En annan skillnad mellan brännboll och baseball är planens uppbyggnad. I brännboll är baserna placerade som en kvadrat och slagmannen står på en av kvadratens sidor. I baseball är istället planen som en kvadrat på kant och slagmannen står på den ena spetsen. Baseball är en av de sporter som har flest antal licensierade spelare i världen. Det är också en mycket stor publiksport och den nordamerikanska ligan Major League Baseball (MLB) lockar inte mindre än 74 miljoner betalande åskådare per år. Då är inte de miljontals människor som följer ligan framför TV:n inräknade. Det finns bra matcher att se i Sverige också. Elitserien spelas varje år och svenska mästare utses. Ta kontakt med svenska baseball- och softbollförbundet om du är intresserad av att se svenska matcher. Om du själv vill spela kan de också hjälpa dig att ta reda på om det finns någon klubb nära dig som du kan ta kontakt med.