Baseballfilmer

29 juni, 2016 at 10:59

Fans raise their hands in excitement at a baseball game.

Av alla sporter som spelas i världen blev snabbt baseball den nationella sporten i USA, en sport som sedan långsamt har rört sig ut i världen och då främst till länder som har en historia med USA. Här i Sverige har basebollen inte slagit igenom helt, men det hindrar oss inte för att avnjuta filmer med baseballtema. Hollywood har släppt ett stort utbud av filmer som kretsar kring baseboll. En del av filmerna bygger på verkliga händelser medan andra fokuserar på påhittade händelser och karaktärer. Här kan du läsa om några av de bästa och mest kända baseballfilmerna.

Kevin Costner i basebollfilmer

Det finns ingen skådespelare som har gjort så många baseballfilmer som Kevin Costner, vilket gör honom till den perfekta skådespelaren för att få uppleva lite baseballdramatik i Sverige. Huvudorsaken bakom Kevin_Costner_2014detta är att han själv är ett enormt fan av sporten och därmed har stora kunskaper redan innan han blir tillsatt en roll i filmerna. Den baseballfilm med Kevin Costner som blivit mest känd, och som även blivit en kultfilm, är Fields of Dreams från 1989. Filmen handlar om en bonde och hans familj under en tid då deras majs växer dåligt och familjen blir allt fattigare. Men en natt träffar han på ett spöke ute i fältet, i form av en gammal basebollspelare, som säger åt honom att bygga en baseballplan. Filmen handlar sedan om bondens engagemang till att följa spökets önskan. Bull Durham är en annan baseballfilm med Kevin Costner som istället fokuserar på komedi och kärlek. Filmen handlar om tre liv som möts på grund av baseballen i deras liv.

Succén med Moneyball

Om man går över till filmer baserade på verkliga händelser finns det en från 2011 som står ut kraftigt, bland annat på grund av sitt skyhöga betyg från både kritiker och publiken: Moneyball. Filmen handlar inte så mycket om själva sporten utan mer om allt som ligger runt omkring sporten. Även om vi har den svenska Elitserien i baseboll kommer den inte i närheten av vilka enorma summor som kretsar kring sporten i USA och det är just det som filmen handlar om. Brad Pitt spelar Billy Beane, manager för Oaklands A’s, ett lag som spelar på elitnivå men som inte alls har samma enorma ekonomiska stöd som andra klubbar. Hans huvudansvar är att sätta ihop laget inför varje säsong. Han börjar samarbete med en statistiker, som spelas av Jonah Hill, med målet att sätta ihop ett lag baserat på data om hur många gånger de har vunnit en match.